Nu ska man till Sydafrika

Nu reser man till Sydafrika om ni vill veta vad jag gör varje dag så har jag lagt upp Planeringen här : 

Programmets stora drag är klara men ej alla detaljer. Alla hotell är minst trestjärniga med egen dusch, de flesta är väldigt charmiga gamla patriciervillor (dvs inte alls av typen Scandic).

Dag 1 Avresa 6.30 från Arlanda med KLM till Amsterdam fvb Cape Town med avgång vid 12tiden. Anslutande förbindelse finns från Köpenhamn, Landvetter och Linköping och avresetidpunkten från dessa är ungefär samma som för Arlanda. Vi landar ca 22.30 på Cape Town efter en ganska seg 11-timmars flight. I och med att det är en dagflight erbjuds häftiga vyer av Alperna, Elba, Appeninerna, Libyen, Sahara men sedan brukar det vara molnigt över Centralafrika. Molnen skingras någonstans över Angola men då är det mörkt. Efter ankomsten bussas vi med Springbok Express till antingen Bonne Esperance eller Ryneveld Country Lodge, båda charmerande 1800-talshus. God sömn garanteras!

Dag 2 Frukost på hotellen, därefter morgonvandrar vi igenom den synnerligen vackra staden till Stellenbosch University och inst for Wood Science. Här får vi en introduktion till Sydafrikanskt skogsbruk. Därefter hämtas vi av Springbok Express för en dagsexkursion med temat olika former av markanvändning i Kaplandet; kryddodling, vingårdar, fruktodling mm Lunch tas på lämplig restaurang. På kvällen har vi ankomstmiddag med en del av våra värdar på de Volkskombuis i Stellenbosch, en klassisk restaurang med traditionella Boer-rätter. Åter hotellen.

Dag 3 Frukost på hotellen. Ett besök i Kaplandet utan att ha varit på Taffelberget är inte tillåtet. Besöket måste göras så tidigt som möjligt annars kommer den sk Tablecloth (dimbank) att lägga sig över berget. Vi åker upp med en svindlande linbana och går runt som turister och njuter av utsikten, de allerstädes närvarande klippdassarna (små djur), fågellivet och de som vill kan pröva på s k Abseil; man klänger nerför de lodräta bergssidorna med rep. Efter Taffelberget besöks den s k Waterfront i Cape Town samt även stadens centrala delar med den gamla Botaniska parken, som anlades av Holländska Ostindiska Kompaniet (VOC). Vi kommer att kort se på en av de äldsta planteringarna av Radiatatall. Åter hotellen.

Dag 4 Frukost på hotellen, därefter utcheckning och in i bussen för en färd via Winelands där vi besöker en av de många vingårdarna vid Paarl. Vi åker vidare upp mot de torra områdena bakom bergen via Worchester, så att ni får uppleva hur ca 75% av landet ser ut. Vi exkurerar sedan i något av de unikt artrika Fynbosområdena och åker till sist mot Hermanus vid kusten där vi checkar in på hotell Windsor.

Dag 5 Frukost på hotell Windsor. Från frukostborden kan man skåda en mängd Southern Right Whales rakt utanför hotellet, de plaskar runt och gör ibland rejäla hopp. Utcheckning och in i bussen för vidare färd längs den sk garden Route mot Knysna. Vidare mot Swellendam där vi besöker stadsmuseet, mycket sevärt och vi gör ett stopp vid Bontebok National park, där den nästan utrotade gasellen Bontebok finns och ser på hur viltvården bedrivs. Vidare mot George och ev besök på Saasveld, deras "Skogsmästarskola" och till slut dimper vi ner i den vackra staden Knysna där vi inkvarteras i två eller möjligen tre hotell, alla av karaktären sekelskifteshus (alltså inte det sista sekelskiftet). Middag i Knysna.

Dag 6 Vi får en introduktion till den s k Afromontane forest av personal från South Africa National Parks (SANP) och det ganska unika skogsbruk som bedrivs här nere. Därefter åker vi ut i skogen och får se fällning, hur man transporterar mm. Har vi riktig tur får vi se en av de få vilda elefanter som finns i skogen (jag har aldrig sett dem). Vi tittar också på mer eller mindre spontana skogar av Blackwood, ett excellent möbelvirke men samtidigt ett aggressivt, exotiskt trädslag från Australien. Middag på Long Barn.

Dag 7 Vi åker ut till Knysnas industriområde och besöker Kluyts, där man arbetar med avancerad förädling av virket från de skogar vi sett dagen före. Vi besöker också kort en av de många virkeshandlarna i området. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter; Golf, segling, bad, shopping. Åter hotellen.

Dag 8 Utcheckning, buss till George Airport fvb Johannesburg fvb Nelspruit/Kruger och så småningom ankomst till antingen Floreat River Lodge i Sabie eller Misty Mountains någon mil utanför Sabie. Vidare transporter sker i de minibussar som Krugerguideföretaget Indula tours tillhandahåller med chaufför/viltguide.

Dag 9 Besök i York Timbers (kopplat till det stora skogsföretaget Mondi) regi tall- och eucalyptusplantager runt Sabie, svindlande tillväxt, babianproblem, maskiner, plantskola, plantering, certifiering och ev sågverk mm. Middag på resp hotell.

Dag 10 Fortsatta besök i skogsområdena runt Sabie men då i regi av Natal Timber Cooperative (NCT) som är en mycket effektiv sammanslutning av småskogsägare. Förhoppningsvis besöker vi både en medelstor ca 200 ha plantage och en liten ca 10 ha plantage. Middag på resp hotell

Dag 11 Utcheckning och färd mot Kruger National Park, som brukar vara givmild på vilt med ett inhyrt guideföretag (Indula). Deras guider är alla medelålders och förutom att de kan naturen ger de väldigt intressanta insikter av livet i detta land. Buffelhjordar, gnuer, zebror, giraffer, impalaantiloper, Waterbuck, Kuduantilop, m fl antiloper, hyenor, schakaler, elefanter, krokodiler, flodhästar, gamar, maraboustork och lejon kan man garantera. Har vi rimlig tur kan man få se gepard, leopard, noshörning, sabelantilop, sekreterarfågel, stortrapp samt en massa andra kul fåglar mm. . Hemska pufformar finns också om man ger sig på egen hand i gräset – ej rekommenderat (jag har nästan trampat på en i Tanzania men hade tur annars hade ej dessa rader skrivits) Övernattning i en av de camps som finns i parken, förmodligen Olifants

Dag 12 Fortsatt viltskådning enligt ovan och på kvällen en s k Night Drive då man ser djurens ögon glimma i mörkret. Övernattning förmodligen Mopane Camp.

Dag 13 Vi lämnar Kruger och åker via ett antal spektakulära utkikspunkter i Drakensbergen mot Johannesburg. Lunch intas i Pilgrims restaurang med goda hantverksaffärer. Ankomst relativt sent på kvällen till Johannesburg. Avslutningsmiddag med sång och glam.

Dag 14 Johannesburgs centrum förbigås med tystnad, det är ganska bedrövligt och rån kan nästan garanteras. Det har dock blivit något mindre vedervärdigt de senare åren. Två möjligheter finns att genomföra:

A. Besök i SOWETO (SOuth WEst TOwnships) en flermiljonstad som uppkom under apartheid och som rymmer väldiga kontraster,

B. Besök i The Golden Reef, en guldgruva, man åker ner ca 1000 m och får en guidning hur det är nere hos Gulddjävulen. Eventuellt kan gruppen dela upp sig efter intresse. Shopping är ganska svårt i Johannesburg men flygplatsen har utmärkta och relativt billiga affärer. Jag räknar därför med att åka till Oliver Tambo Airport relativt tidigt. Flyget går ung vid midnatt.

Dag 15 Landning i Amsterdam på morgonen, vidare mot Sverige och ankomst ca 15-tiden


Annext 2007 ett minne för livet!

Annxet 2007 ett minne för livet!
Annext 2010 kommer bli ett minne de med!








Lördagmörgon!

Hej alla glada och ledsna.

Jag är hemma hos familjen Olsson/Pettersson. Ida jobbar . Jag har legat här sen klockan Sju i morse. Har hunnit med sett på Kung fu panda och nu är vi inne nyhetsmorgonsvepet och där kör de Tittarombudsmannen. Sånt gillas!

Packning..

Nu har man börjat packa lite smått, hur många tröjor ska man ha med sig? hur mycket av de och de behövs? är det kallt är de varmt? inte för mycket vätskor så tullen tar mig? så mycket att tänka på + att fått lite läxor som ska göras innan jag åker!

Dagens Album

Dagens Album en klassiker

Hjärta och smärta ep




Nu bli det Mammas pojkar!

Nu är det tv som gäller!

20:00 Mammas Pojkar, Kommentar av programmet är att de är så jävla dåligt så de bli bra! Det är så töntigt samtidigt finns inte så mycket annat att göra
21:00 Lyxfällan!, Tycker man lär sig mycket om eknomi se på de! Genom vet vad man inte ska göra! Jag sitter hela tiden fråga mamma Vad betyder de de? hur gör man så? kan man göra så? vad innebär de?

Hej hopp


Vi mot Världen!

Våra hjärta slog lika hårda slag!
vi kan släppa den där bomben nu!

Bida din tid!

det börja likna något till en blogg allfall! Tar en sak i taget!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1249514/taxmannen?claim=bgffn2yu7yn">Följ min blogg med bloglovin</a>

NY BLOGG!

Jag har bytt blogg! Min förra blogg hette Maxtorstensson.blogg.se! men bytt blogg helt och hållet nu! om ni undra vem som äger den!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0